Steun AKC Waterland d.m.v. het kopen van een
lot van de vriendenloterij.

vrienden

Ringtraining

RINGTRAINING, IS DAT NOU SHOWTIME? 

Ringtraining is een van de oudste disciplines in de kynologie en is ongeveer twee eeuwen geleden ontstaan.  Ringtraining is bedoeld voor hondenbezitters die over hun rashond een oordeel willen hebben, door middel van een keuring die door een keurmeester wordt uitgevoerd. 
Zo komt men te weten of men een raszuivere hond heeft, die past in de rasstandaard. 

Elk ras heeft zijn eigen rasstandaard en functie; bijvoorbeeld bewaking, jacht of gezelschap.

Er zijn jaarlijks een aantal hondententoonstellingen waar de mogelijkheid bestaat om je hond te laten keuren.  Zoals bijvoorbeeld ook de jaarlijkse clubmatch van AKC-Waterland en nationale tentoonstellingen waar  Nederlandse kampioenschappen te behalen zijn.  De Winner in Amsterdam is er zo een. 

Er wordt beoordeeld in 4 categorieën namelijk:

  • M       matig
  • G        goed
  • ZG       zeergoed
  • U         uitmuntend

De hond met een uitmuntende beoordeling benadert het dichtste de rasstandaard en komt in aanmerking voor een Nederlands Kampioenschap.

Waarom ringtraining

Om honden te laten beoordelen moet je ze goed kunnen presenteren of wel showen.
Elke hond heeft wel een schoonheidsfout, een volmaakte hond bestaat niet!  Het is de kunst van degene die de hond voorbrengt (de exposant) die fout te verbergen of wel weg te showen.  De taak van de keurmeester is om de fout te ontdekken, hij weet immers alles van het ras. 

Onze vereniging geeft wekelijks ringtraining waar instructeurs u het showen leren;
dus het voorbrengen, lopen en de eventuele fouten te verbergen.  Er zijn allerlei trucjes om uw hond zo goed mogelijk te presenteren met als resultaat dat u misschien de hoogste beoordeling krijgt van de 4 categorieën. 
Om van succes verzekerd te zijn is het aan te bevelen om zo jong mogelijk met uw hond aan ringtraining te beginnen.  Het liefst al als hij nog pup is, bijvoorbeeld bij 13 weken.

Hoe ouder de hond is, hoe moeilijker het is dingen aan of af te leren. Dit impliceert niet dat het bij een oudere hond niet wil lukken, maar de weg naar succes is dan alleen maar moeilijker en langer. 

Er is nog een belangrijk aspect wat je bij ringtraining leert, namelijk rust in de hond brengen.  Dat is altijd makkelijk bij de eventuele andere cursussen die bij onze vereniging gevolgd kunnen worden. Ringtraining is ook goed voor honden die socialisatie problemen hebben of slecht gesocialiseerd zijn in de eerste 8 weken bij de fokker. Vaak komen deze als angstige honden op de eerste les en zijn bang voor andere honden of mensen. Na verloop van tijd zie je dat verbeteren.

Ook heeft ringtraining zo zijn voordelen bij de dierenarts en in de trimsalon; een hond die rust uitstraalt en blijft staan op het juiste moment is altijd mooi meegenomen.

De lessen

Ringtraining wordt gegeven in 12 praktijklessen en 1 theorieles.  Het komt vaak voor dat het volgen van nog een cursusperiode noodzakelijk is.  Daarnaast kunt u ook thuis oefenen met datgene  wat u geleerd hebt tijdens de lessen. Ook hier geldt: oefening baart kunst! We werken met strippenkaarten welke een jaar geldig zijn.

De ringtraining wordt gegeven op maandag van 19.30 tot 20.30 uur.  De training vindt plaats op ons trainingsveld, maar meestal binnen in het clubgebouw.