Breitensport

BREITENSPORT

Breitensport (op z’n Hollands breedtesport) wordt zo genoemd omdat deze sport veleaspecten omvat. Het is feitelijk een combinatie van gehoorzaamheid, behendigheid en snelheid. Het komt oorspronkelijk, zoals de naam al doet vermoeden, uit Duitsland, waar het al veel langer bestaat en wijder verspreid is dan hier. Er worden jaarlijks ca. 7 kwalificatiewedstrijden bij verschillende bij de Stichting Breitensport (www.breitensport.nl) aangesloten verenigingen georganiseerd. Bij 3 gelopen wedstrijden staat deelname aan het Internationaal Kampioenschap open.

Het is een sport die je met een dichtbij werkende hond uitvoert.  De afstand tussen baas en hond mag niet te groot zijn. Bij wijd volgende honden volgt op alle onderdelen puntenaftrek.  De kunst is dus om alles vooral samen met je hond te doen. Door Breitensport training verbetert vaak de baas hond verhouding. De hond leert goed op de baas te letten en mag toch ook letterlijk en figuurlijk uit de band springen.  Dat maakt het een vrolijk geheel. Om deel te nemen aan de trainingen moet de hond redelijk onder appèl staan en bijna volgroeid zijn. Dus vanaf ca. 1-1,5 jaar kan er gestart worden met Breitensport. In principe kan iedere hond Breitensport beoefenen, maar moet u soms wel rekening houden met rastypische eigenschappen waardoor u toch tegen beperkingen aan kunt lopen. Over het algemeen zijn het klein tot middelgrote honden en ziet u weinig dog-achtigen.

Er zijn vier verschillende onderdelen, t.w. appèl,  slalom, horden, hindernisbaan.

Deze onderdelen samen vormen de vierkamp
Op wedstrijden zijn er in de vierkamp drie verschillende klassen te onderscheiden:

  • Aspiranten
  • VK1
  • VK2

 Bij voldoende deelnemers kan er soms een duurloop worden gelopen van 2 of 5 km.

 De duurloop wordt apart beoordeeld.

 De totaal van de punten van de vierkamp vormt de eindscore per combinatie.

 APPÈL

 Het eerste onderdeel waarmee de wedstrijden beginnen is het appèl.  Het appèl gedeelte is een afgeleide van het VZH (verkeerszekere hond) programma.  De combinaties volgen een vast parcours met  linker -  en rechterwendingen, keert wendingen, versnelde pas,  langzame pas en tussentijds halt houden.

Aansluitend worden de zit-  (bij de VK2 ook sta-) en af oefeningen tijdens het volgen getoond, waarna vanuit de af oefening (bij de VK2 ook vanuit sta) het voorroepen volgt.

  Hoe hoger men in de klassen loopt hoe strenger de beoordeling.  Dus bij de VK 2 is het oppassen geblazen met inwerken, extra commando’s, aantal passen etc.   

Bij de aspiranten daarentegen wordt minder streng gekeurd, waardoor in principe het wedstrijd lopen laagdrempelig is.  Een keertje proberen is best leuk en de sfeer is prima.

SLALOM

 Het tweede onderdeel is de slalom. Dit is een parcours van 75 meter die je samen met je (links volgende) hond zo snel mogelijk moet lopen.  Baas en hond moeten hierbij beiden al zigzaggend over het parcours door 5 poortjes (gevormd door flexibele stangen) lopen.    Mis je een poortje (meestal je hond trouwens, de bazen kunnen het prima) dan krijg je puntenaftrek. 

In de aspirantenklasse moet de hond zijn aangelijnd, bij de VK1 is er een keuze tussen aangelijnd of los en bij de VK2 moet het met een losvolgende hond getoond worden.

 HORDEN

 Het derde onderdeel van de vierkamp is de hordeloop.   

In de aspiranten en VK 1 klasse moeten er 3 horden door baas en (links volgende) hond genomen worden. In de VK 2 klasse zijn dat er 6 met een keerpunt na 3 horden.  Ook hier gaat het weer om de tijd.In de aspiranten en VK1 klasse mag er met een aangelijnde hond gelopen worden en is mee springen toegestaan maar niet verplicht. Bij de VK2 moet de baas mee springen en moet ook met een los werkende hond gelopen worden.

 De afstand bij de aspiranten en VK1 is 50 meter en bij de VK 2 is dit (heen, keerpunt, terug) 80 meter.   

 HINDERNISBAAN

 Het vierde en altijd laatste onderdeel van de dag is de hindernisbaan.

Over een afstand 75 meter staan er acht hindernissen opgesteld, altijd in dezelfde volgorde.  Achtereenvolgens zijn dit: hoogtesprong, schutting, tunnel, kattenloop, ton, band,  breedtesprong en nog een hoogtesprong.

 De moeilijkheid zit hier in het feit dat de honden natuurlijk geneigd zijn om vooruit te rennen.  Dus de start is lastig. Je moet na de eerste sprong de hond afremmen, meteen de schutting op dirigeren en zorgen dat er minimaal vanaf het midden van de afloopzijde wordt gesprongen, anders wordt dit als fout beoordeeld. Het voorkomen van blessures staat echter voorop.  

 algemeen

 Voor alle onderdelen (behalve appèl) geldt het volgende: Iedere niet of verkeerd genomen hindernis geeft puntenaftrek. Verder mag je je hond aanmoedigen, of soms moet je die juist afremmen. Op de snelheidsonderdelen zijn alle commando’s en kreten toegestaan (mits netjes!) als je maar niet je hond aanraakt.

 wedstrijden

 Gemiddeld lopen er op een wedstrijd ongeveer 30 honden en bazen van verschillende verenigingen. AKC “Waterland” organiseert jaarlijks 1 kwalificatiewedstrijd.  U bent natuurlijk niet verplicht om wedstrijden te lopen.

 Op onze vereniging wordt Breitensport getraind op de maandagavond. De training is erg gevarieerd. Misschien is het wel iets voor u en uw hond! 

Trainingslocatie en clubgebouw

Westerweg 68a
1446 AG Purmerend


ofni.[antispam].@akc-waterland.nl
KVK nummer: 40624790

Trainingsuren

maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond
19.00-22.00 uur


wintermaanden: eveneens zondag
10.00-14.00 uur

Telefoon en postadres

Tijdens trainingsuren en evenementen 0299-648164
Mobiel informatienummer 06-37193909


Postadres:
Westerweg 68a, 1446 AG  Purmerend

rvb